I11- 01 Invata sa colectezi deseuri responsabil - Solutii de reciclare deseuri - Craiova, Targu Jiu, Turceni

Reguli de bază privind păstrarea unui mediu

Sunt unii printre noi, și nu puțini, care consideră că este normal să arunce pe jos diferite ambalaje de la produse alimentare sau recipiente de plastic, aluminiu sau sticlă, după ce au consumat conținutul acestora.

Și nu numai atât! Aruncă în mijlocul naturii tot ceea ce le prisosește prin gospodărie, tot felul de bunuri sau resturi materiale de care nu mai sunt interesați, făra a le păsa că acestea nu se degradează decât în perioade mari de timp și astfel acestea vor deveni focare de infecție, poluând natura din toate punctele de vedere.

Aceasta nu arată decât că aceste persoane dovedesc o lipsă profundă de preocupare pentru mediul în care conviețuim și, până la urma, respect pentru toți ceilalți, cei cărora le pasă și care trăiesc lânga ei!

De aceea noi, FIRST RECYCLER, le spunem acestora în primul rând, dar și tuturor celor care doresc să cunoască câteva informații de bază pentru conservarea mediului în care conviețuim toți, următoarele reguli de bază:

– Nu arunca nimic la întîmplare!

I11- 02 Invata sa colectezi deseuri responsabil - Solutii de reciclare deseuri - Craiova, Targu Jiu, Turceni

Chiar dacă nu găseşti imediat un coş de gunoi, asta nu înseamnă că poți să te debarasezi de ambalajul care te incurcă sau bunul care nu îți mai foloseste, ci păstrează-l până găsești un asemenea recipient. Numai asa vei arăta ca respecți membrii comunității în care trăiești și de la care ai și tu pretenții să fi respectat!

– Învaţă sistemul de marcare şi identificare a ambalajelor, pentru a putea recunoaşte foarte uşor materialele din care sînt confecţionate și pentru putea colecta pe categorii cât mai ușor deșeurile de care vrei să scapi!

I11- 03 v1 Invata sa colectezi deseuri responsabil - Solutii de reciclare deseuri - Craiova, Targu Jiu, TurceniBucla Mobius – acest simbol al reciclării indică faptul că ambalajul produsului poate fi reciclat. Aceasta nu înseamnă că este acceptat automat în toate sistemele de reciclare. Uneori acest simbol este expus alături de o cifră x% în mijloc care este utilizată pentru a arăta că ambalajul conţine x% material reciclabil.
Invata sa colectezi deseuri responsabil - Solutii de reciclare deseuri - Craiova, Targu Jiu, Turceni

Plasticul – simbol pentru ambalajele din plastic.

Acestea sunt impărțite in funcție de tipul de material plastic:

 • PETsau PETE (polietilen tereftalat) – se reciclează! – Se găsește în: recipienți de băuturi, ulei, etc. Este bine să fie reciclate sau refolosite.
 • HDPE(polietilenă de mare densitate) – se reciclează! – Se găsește în: recipienți pentru produse chimice de genul șampoanelor, detergenților lichizi, clor, diverse soluții de curățat etc.
 • (Vinil) sau PVC – se reciclează parțial! – Se găsește în: dopuri, tăvi, folie, țevi, tuburi, mobilier ușor, carduri, autocolante etc.
 • LDPE (polietilenă de joasă densitate) – se reciclează parțial! – Se găsește în: bidoane comprimabile, pungi, saci, folii, mobilier, covoare.
 • PP (polipropilenă) – se reciclează! – Se găsește în: cutii de margarină, pahare, sticle de sirop și ketchup, diverse ambalaje aliementare.
 • PS (polistiren) – nu se reciclează! – Se găsește în: tăvi, pahare de unică folosință, cutii de iaurt, carcare casete si cd-uri.
 • Altele – nu se reciclează! – Se găsește în: bidoane de apă de capacitate mare, materiale antiglonț, ochelari de soare, carcase de iPod și computer, semne și afișaje, nailon.
I11- 06 Invata sa colectezi deseuri responsabil - Solutii de reciclare deseuri - Craiova, Targu Jiu, Turceni

Hartie – sistemul de identificare și marcare a ambalajelor din hârtie și carton:

 • Cod 20 PAP – carton ondulat
 • Cod 2 PAP – carton neondulat
 • Cod 22 PAP – hârtie.
I11- 07 Invata sa colectezi deseuri responsabil - Solutii de reciclare deseuri - Craiova, Targu Jiu, Turceni

Metal – sistemul de identificare și marcare a ambalajelor din metal:

 • Cod 40 FE – fier: conserve, capace de borcane, tuburi de spary, cutii cu lacuri și vopsele, etc;
 • Cod 41 ALU – aluminiu: doze băuturi, spayuri, folii și ambalaje alimentare;
 • Cod 42-49 Alte metale: mai ales metale neferoase (cupru, alamă, inox etc). 
I11- 08 Invata sa colectezi deseuri responsabil - Solutii de reciclare deseuri - Craiova, Targu Jiu, Turceni

Metal reciclabil – oțel – simbol pentru oțel reciclabil

Indica faptul ca recipientul contine metal reciclabil și trebuie colectat în recipient special.

I11- 09 Invata sa colectezi deseuri responsabil - Solutii de reciclare deseuri - Craiova, Targu Jiu, TurceniAluminiu reciclabil – acest simbol înseamnă că produsul poate fi depus la un centru pentru reciclarea aluminiului.
I11- 10 Invata sa colectezi deseuri responsabil - Solutii de reciclare deseuri - Craiova, Targu Jiu, Turceni

Sticla – simbol pentru sticlă reciclabilă

Indică faptul ca recipientul din sticlă este reciclabil și trebuie colectat în recipient speciale.

I11- 11 Invata sa colectezi deseuri responsabil - Solutii de reciclare deseuri - Craiova, Targu Jiu, Turceni

Pubela barată – simbol afișat pe un dispozitiv electric și electronic

Semnifica faptul că acesta nu trebuie aruncat împreună cu gunoiul menajer și trebuie predat la un punct de colectare în vederea reciclării, deoarece poate să fie reparat sau reciclat conform cerințelor

I11- 12 Invata sa colectezi deseuri responsabil - Solutii de reciclare deseuri - Craiova, Targu Jiu, Turceni

Punctul Verde

”Punctul verde” este un simbol internațional care indică faptul că producătorul acestui produs contribuie la costurile de recuperare și reciclare a deșeurilor dar nu inseamnă neapărat că ambalajul poate fi reciclat sau că este făcut din material reciclat

I11- 13 Invata sa colectezi deseuri responsabil - Solutii de reciclare deseuri - Craiova, Targu Jiu, Turceni

“Omul care face ordine”

Acest simbol internațional nu are legatură cu reciclatul dar este menit să ne aducă aminte permanent că trebuie să nu renuntăm la bunul simț și să aruncăm gunoiul într-un mod corespunzător: fie in zonele special amenajate, fie intr-un recipient pentru reciclat.

I11- 14 Invata sa colectezi deseuri responsabil - Solutii de reciclare deseuri - Craiova, Targu Jiu, Turceni– Învață-ți membrii familiei să depoziteze pe categorii gunoiul menajer pe care îl produceţi! Se pot folosi  saci menajeri de culori diferite sau cutii de carton marcate diferențiat astfel încât fiecare să ştie unde să arunce deşeurile de hîrtie şi carton, recipientele de sticla sau plastic, dozele de aluminiu şi resturile organice.

– Respectă indicaţiile de pe containerele de colectare selectivă şi nu amesteca deșeurile între ele atunci când le depui în acestea. Pentru a se mări cantitatea de deșeuri colectată în ele și pentru a evita pe cât posibil să nu fie umplute optim, turteşte toți recipienţii înainte de a-i depune.

Invata sa colectezi deseuri responsabil - Solutii de reciclare deseuri - Craiova, Targu Jiu, Turcenialbastru

Containere albastre pentru HÂRTIE și CARTON

Se pot colecta: ambalaje de carton pentru băuturi, maculatură, cutii de carton, pungi de hârtie, ziare, ambalaje de hârtie-carton;

Nu se pot colecta: hârtia cerată, deşeuri de ambalaje din hârtie sau carton contaminate cu diverse substanţe sau materii de altă natură.

Invata sa colectezi deseuri responsabil - Solutii de reciclare deseuri - Craiova, Targu Jiu, Turceni

galben

Containere galbene pentru PLATIC ȘI METAL

Se pot colecta: dopuri plastic, recipiente de plastic pentru băuturi  alimente, pungi sau folie  curate, spray-uri alimente, ambalaje metalice (doze, dopuri, conserve etc), alte obiecte casnice mici sau medii din plastic sau metal;

Nu se pot colecta: produse mixte (combinaţii plastic sau metal), baterii şi acumulatori, electrocasnice, seringi, ambalaje şi materiale contaminate cu diverse substanţe sau materii de altă natură.

I11- 17v2 Invata sa colectezi deseuri responsabil - Solutii de reciclare deseuri - Craiova, Targu Jiu, Turceni

verde

Containere verzi pentru STICLĂ

Se pot colecta: borcane și recipiente din sticlă provenite de la băuturi şi produse alimentare;

Nu se pot colecta: vase, pahare, parbrize, sticlă rezistentă la temperaturi înalte, ceramice, porţelan, ghivece, becuri şi lămpi, geamuri şi oglinzi.

I11- 18v2 Invata sa colectezi deseuri responsabil - Solutii de reciclare deseuri - Craiova, Targu Jiu, Turceni

roşu

Containere rosii pentru DESEURI PERICULOASE

Se pot colecta: vopsele și ambalaje goale de vopsele, uleiuri auto uzate, ambalaje contaminate cu substanțe periculoase, anumite deseuri medicale;

Nu se pot colecta: toate celelate tipuri de deseuri nepericuloase, specificate in cazul celorlalte containere de culori diferite.

I11- 19v2 Invata sa colectezi deseuri responsabil - Solutii de reciclare deseuri - Craiova, Targu Jiu, Turceni

maro

Containere maro pentru DEŞEURI BIODEGRADABILE

Se pot colecta: resturi de hârtie și carton mărunțite, frunze, iarbă, crengi, resturi de fructe şi legume, pliculețe de ceai și zaț de cafea, coji de fructe și legume, așchii sau rumeguş de lemn, coji de nuci și alune, coji de ouă mărunțite, frunze căzute, nuiele, ramuri şi scoarţă de copac, coceni de porumb.

Nu se pot colecta: scutece de unică folosință, resturi de carne și peşte, resturi de produse lactate.

Invata sa colectezi deseuri responsabil - Solutii de reciclare deseuri - Craiova, Targu Jiu, Turceni

negru

Containere negre pentru DEŞEURI REZIDUALE

Se pot colecta: orice deşeu care nu a putut fi colectat nici la deşeuri reciclabile şi nici la deşeuri biodegradabile, de exemplu produse impregnate cu grăsimi/uleiuri ;

NU se pot colecta: seringi, ace de seringă, medicamente expirate şi alte deşeuri medicale, pământ şi pietre, deşeuri din demolări, ambalaje contaminate cu substan ţe periculoase, becuri de orice fel, deşeuri periculoase (vopsele şi ambalaje goale de vopsele de orice tip, uleiuri auto uzate etc.), anvelope uzate şi orice fel de de şeu care poate fi reciclat sau valorificat, baterii şi acumulatori, aparate electrie şi electronice.

Tipurile de deșeuri care nu pot fi introduse în containerele negre vor fi colectate separat și predate centrelor speciale pentru tratarea și neutralizarea acestora.

– Promovează conceptul de colectare selectivă la locul de muncă, în cercul tău de prieteni și, în general, pe oriunde socializezi!  Nu vei avea nimic de pierdut, din contra, vei fi privit ca o persoană matură și responsabilă și vei fi apreciat!

First Recycler – Ţinem Oltenia curată!

Translate »